penembung,pemutus & penghipokritan manusia bermula..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom.,.
ok.. mesti tertanya2 kn tempat apa yg jadi penghubung,pemutus & penghipokritan manusia??
ok.. sebenarnya jawapan nya ada pada korang..
korang mesti ada FB a.k.a muka buku kan???
so mesti lah korang xkn rasa pelik ++ setuju dgn perkara ni..
mungkin korang sendiri pun pernah melalui kn??
ada beberapa peringkat yg perlu korang tau pasal FB n diri korang..

1. masa korang baru mula2 start facebooking,,mesti korang akan fikir nak ccari ramai kawan2 n tambah seberapa banyak yg mungkin.. sebab,,korang nak diri korang ada ramai kawan..
2.bila korang da ada ramai kawan,,korang start pulak try mengomen & mengelike setiap apa yg friends korang lakukan dgn balasan status korang akan dikomen & dilike semula.. (even korang kenal atau x)
3.bila da ramai yg start mengelike status korang n foto2 yg korang upload,,korang start pulak buat status2 yg ala2 hot utk tarik perhatian or ++ memaki hamun org ++ meuahkan perasaan benci,syg,ketidakpuasan hati,marah korang ++ korang nk jadi org yg paling hot Kt FB sehingga korang lupa apa yg sepatutnya korang kejarkan..
4. start dari tu,,korang rasa korang da sangat menarik perhatian orang dan mula la mengupload pic yg menarik perhatian org dgn menggunakan teknologi canggih zaman sekarang.. (even muka korang penuh jerawat batu,,orang xperasan pun sebab ada nya teknologi mengedit gambar menjadi "cantik")
5.korang cuba mengomen gmbar org lain dgn cara ala2 memuji walhal korang xikhlas pun ckp die cantik,,comel,ensem dll..korang buat semua ni dgn harapan gmbar korang pun akan dikomen serta dipuji jugak..
6.bila org da mula puji korang,,korang pun makin membuak2 perasaan ingin menjadi perhatian di FB (walaupun adda hakikatnya korang langsung tak dikenali oleh orang sekeliling korang especially sekolah.) dan korang pun mula lah mengedit gambar korang dengan ketatnya.. dan serta merta korang dah menjadi manusia yg "FAKE"... dan time tu korang langsung x sedar ada yg berkecil hati dgn perangai korang yg semakin berubah..
7.korang pun dah makin dikenali di FB (dunia khayalan korang) dan makin hipokrit lah manusia ni.. korang sanggup memuji org tu even korang tau org tu xla seberapa cantik seperti yg korang puji2 tu..
8.korang menjadi smakin hipokrit,,makin ramai boy or gurl yg nk dekat dgn korang.. korang sanggop due kn bf/gf korang yg sedia ada semata-mata boy/gurl yg lebih hensem n lebih popular dari bf/gf korang.. (kejamnya!!)
9.start dari hari tu,,kwn2 & bf/gf yg rapat dgn korang semakinmmenjauhkan diri dari korang tapi korang langsung x sedar.. bila mereka tinggalkan korang,,korang makin membela diri dan mencari kesalahan mereka.. korang pun start meletakkan ++ mengadu dgn kwn2 FB korang yg FAKE tu untk membela korang.. (tapi sebenarnya diorang pun x ambik kesah pasal korang..diorang ada hidup diorang sendiri.. korang cuma kawan tmpat memuji)
10.bila dah terbukti semua kesahihan ni,,baru la korang akan menyesal.. (err,,tu pun kalau rasa menyesal la kn -_-')


n time tu,,bile d'fikirkan semula,FACEBOOK adalah tempat penghubung,pemutus & penghipokritan manusia bermula.. korang nak rasa serba salah pun korang da terlambat..
da banyak kesalahan yg korang buat dekat org2 terdekat yg sgt ikhlas sygkn korang..
so,,fikir II kan lah ye.. ini fakta.. bukan nya reakaan makcik ok...
FIKIR II KAN LAH.. KITA HIDUP CUMA SEKALI KAWAN

ingat tu remember..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom..
mlm2 ni makcik terasa nk bercerita la pule..
nie personal punye story la ye...
mcm ni cerite nye..
ok.. mr.letto makcik mmg suka berkarokk sebenarnye,..
so,,hari tu kami hang out dan die ajak g karokk..
kami pun pergi la berkarokk..

nk dgr x hasil suara Mr.letto makcik??
haha.. kelako suare kami sebenarnya,,

video

ok.. da dgr kn??? mmg kelako..
ini lagu peberet kami la sebenarnya..
oleh kerana bengang nk nyanyi sorang2,,
mr.etto makcik ajak la menyanyi bersama..
kalau rasa2 x ok.. stop jela teros ye..

enjoy the succer.. haha...

selamat mendengar

tutorial: ringankan blog - satu page,satu post

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom..
uhui.. mlm ni makcik nk buat tuto mcm mana nk buat satu page,satu post..
cara ni sebenarnya bgus jugak la sebab die boleh ringankan blog korang..
kalau tak caye,,korang try k..

1. Log In > Dashboard > Setting
2.korang pegi kt formating
3.cari "show at most"
4. tukar kpd satu je,,mcm nie,,


5.lepas tuh,,save la.. n kalau menjadi,tell me yaw.. ;)

kompem ringan..

selamat mencuba :)


Tutorial : hilangkan tarikh di post title..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom.. huhui..
mlm2 nie makcik teringin pulak nk buat tutorial tntang cara2 nak hilangkan tarikh kt post title tuh.. mesti korang rasa mcm menyemak je kn??
ok kali ni makcik teach korang k..

1. Log In > Dashboard > Design > Page Element
2.dekat bahagian post tu,korang tekan edit k. nanti die akan keluar mcm ni,


3. korang untick mcm kt gambar ni..
4. da untick,,korang teros save k..
5. da save,,view la blog korang..

selamat mencuba.. :)


tutorial : centerkan post title dan sidebar

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom...
hari ni tersangaatt la penat makcik.. uhu..
almaklumlah busy dgn subjek bru kn..
utk release tension ni,,makcik nk shre kt korang macam mana nk center kan tajuk post titlt & sidebar tu k...

1. Log In > Dashboard > Edit HTML

2.utk cepat kan carian,,korang tekan ctrl + F n paste kod kat bawah ni..

untuk sidebar
h2 {


untuk post title
h3.post-title {


@ yang ni

h4 {



3. copy kod kat bawah ni pulak

text-align:center;


4.then,korang paste kod ni kat bawah kod yg korang cari tadi k..
5. da sia,,korang save dan tengok hasilnya k.. ;)


tutorial utk hilangkan navigation bar..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom.. ohohoi..
ok.. pagi buta ni,,makcik rasa tak boleh nk tido..
makcik terasa nk buat tuto la..
tuto nie simple jew...
ni utk new blogger la...

ha.. korang tau x navigation bar tu apa??
navigation bar tu,,bnde yg kt atas blog korang tuh...
makcik rasa better korang buang sebab bagi makcik,,dye mcm menyemak je..

so,,just follow this step yaw..

1. Log In > Dashboard > design >Edit HTML..
2.copy n paste kod ini..


#navbar-iframe {
display: none !important;
}



3.korang paste kn dekat sini

-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name: Son of Moto (Mean Green Blogging Machine variation)
Designer: Jeffrey Zeldman
URL: www.zeldman.com
Date: 01 Dec 2010
Updated by: Blogger Team
----------------------------------------------- */

#navbar-iframe {
display: none !important;
}


/* Variable definitions
====================

da siap?? lepas tu,,korang save la..
n tengok la hasilnya.. ok sygs.. ;)

Apa masalah kw wahai cik "A"??

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom....
huhu... mlm2 ni makcik terasa nk menaip..
tapi bukan utk buat tutorial atau buat hot tips...
tapi makcik terasa nk kongsi satu rahsia.. (mcm iklan OREO plak.. hahaha)
ok.. out of topic iera!!

sebenarnya makcik terasa nk cerita ceriti kt korang la kn pasal kwn makcik yg sorang ni.. (errr,,kwn kew?? -_-' pape je lah)
makcik tak tahu la knp dgn die...
cg sruh kami buat pembentangan utk dlm berkumpulan,,but then, hummpp..
seperti biasa die tersangat la over..
ok untuk pengetahuan kalian kalian & kalian,
budak tuh mmg ramai yg x suka dgn dia..
sebab nye?? "OVER ++ SUKA MENJERIT++ SUKA MENGGEDIK DEPAN JANTAN."
da fhm kn??

so,,dgn excited nye dye meng-offer kn diri nye utk masuk kt dlm kumpulan kwn makcik yg sorang ni..

tapi???
bukan kwn makcik sorang je yg xsuks die meng-offer kn diri,,rupanya satu kumpulan x suke..
bkn nk kate kami bagus,,tp,,ckup lah,pengalaman kami selama 4 tahun kenal dgn die..
eewwww...

so,,kwn makcik mintak la jasa baik makcik utk ckp kt die..(sebab makcik je kot yg brani tegur die ..hmm.. -_-')
tapi,,bile makcik da tegur die,,die bole buat muka die yg bajet hot2 tu..
aikkk.??? -_-?? ok.. #rasanaklempang..
tapi makcik fhm..die mungkin malu lepas makcik ckp yg kwn makcik xterima die..
x pe la.. die pun manusie.. die ada hak berkawan..
makcik x kesah la.. sebab makcik ingat satu bnde je,,
HUKUM KARMA ADA..
KUN FAYA KUN..

haha.. ok lah...da pnjang berjela entry ni.. mesti korang bosan kn baca??
tak pe... makcik pun selalu baca luahan hati korang..
SHARING IS CARING.. right??


haa.. oleh kerana da terlebih caring,,makcik stop sampai sini k..
daaa...