Hayatii..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
Assalamualaikumm blogeer sekalian..
Hari ni iera nk berkongsi sesuatu untuk dihayati bersama..tgh ira study,iera teringat pulak lagu ni.. bile iera dengar dekat youtube,iera xfaham.. iera downloa pulak..
iera sengar n iera fahamkan lirik dia,at last iera nangis sendiri sbb iera baru sedar bongkaknya iera pada manusia yg lain.. iera fikir iera dah cukup baik,tapi ternyata salah.. iera sangat kerdil di mata tuhan sebab kita semua adalah manusia ciptaan-Nya.. tapi banyak sangat perkara yg dilarang iera dah lakukann.. sob sob.. :'(
mungkin ramai yg pernah dengar kot lagu ni..sbb lagu ni catchy gilerr . tapi cuma xfaham maksudnya .. so hari ni,kita hayati lagu bukan kerna nama by Ramli sarip.. kt youtube banyak versi..

Jangan kau pandang bibir yang manis Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah Kerana dia bisa meracunmu.. Dengarlah hai teman Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama Kerna sifat kasih Pada sesama insan Dan menyatakan kasih sayangku Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan Jangan kau dengar puisi dusta Kerana dia bisa merosakkan jiwamu Dengarkanlah puisi di pusaka Yang telah turun temurun hari ini
Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman Dialah seperti anai-anai Lambat laun hancurlah dirimu...

Faham tak?? Benda ni actually sangat mendalam maksudnye..Terpulang pada individu untuk menilai k..hanya sekadar berkongsi..Maal salama.. :)

posted from Bloggeroid

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>

posted from Bloggeroid

Jaga tingkahmu

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
Assalamualaikumm.. heyy.
Hari ni makcik rasa nk bagi tips sikit la dekat kaum hawa yg cantik2 sekalian.. hari tu tgh iera jalan2 dekat JUSCO TEBRAU dgn kakak iera,sudden,iera nmpk la ad psangan couple ni 4 orang.. means,double date la kn?? Ha.. lepas tu,iera tgok budak perempuan nye bertudung,berfesyen pon boleh tahan,tapi sayangnye duk main pegang2 plak dengan budak lelaki.. dekat tempat umum plak tu.. alaa.. malunyerrr iera tgok.. siap ckp terjerit jerit lagi..bkn ape,walaupun kita ni bkn public figure,at least kite tetap kene jaga eksklusif diri seorang wanita kn?? Baru la layak dapat hantaran puluhan ribu.. tapi tak,makin sng untuk dicuit ada lah.. sedihh.. couple tu xjadi salah,tapi sbb perbuatan yg mcm ni la,yg vuat couple tu jadi salah..
Ha,yg ni satu mcm plak manusia,elok2 bertudung,tibe2 free hair plak.. kejap free hair,kejap bertudung,x ke mcm mempersendakan agama?? Neelofa tu,berjaya dapat 5A UPSR,8A PMR,10A SPM,tapi masih gagal tutup aurat die.. tu neelofa,akademik die berjaya,habis kategori yg ni,dah la akademik x berapa nk berjaya,lepastu gagal lagi tutup aurat die,nk jadi ape tu?? Kalau ditanya bab2 ke dapur tu, tak tau lah kn.. huhu..
Ape2 pon,jage lah tingkah kita wahai wanita... kita takkan rasa sekarang,tapi satu hari nanti baru kita sedar betapa bodohnya kita buat semua ni..
Percayalah cakap iera,kalau kita mampu jaga semua ni,semua org akn senang dgn kita,tuhan pon syg tau.. x ragu2 DIA nk bantu kita kalau kita perlukan pertolonganNYa...
Ok?? Cukup sampai di sini dulu ye..
Keep ur dignity well woman,qalu salama...:)

posted from Bloggeroid

Baby baru.

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
Weehee.. assalamualaikum.. makcik nk story ni.. makcik dpt bby baru... makcik bagi nama die GARY & HAHA... sempena nama penyanyi korea tu. Huhu... cer tgok


Comel kn?? Huhu.. suke sgt jage mereka.. x melawan pon.. haha.. mmg la,baby lagi.. huhu.. ok la. Makcik nk feed gary n haha ni dulu k.. nytez.. maal salama. XOXO D

posted from Bloggeroid

Selamat malam

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
Assalamualaikum.. dah lama x update blog kn.. hmm.. rindu pule.. almaklumlah busy.. ececeh.. makcik cuma nak say gud nite jea.. wlaupun dah pagi kn. Huhui.. x pela.. daripada teros melalut,baik stop.. k la.. nytez..

posted from Bloggeroid

hari ni bizi.. maaf..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'> Heyy.. assalamualaikumm.. hari ni rumah makcik ad buat jamuan makan2.. yaa.. even dah habis raya,but this is the last chance that i can do 4 my fren.. hehe.. btw.. mmg harini xbizi pon sbb mkanan smue caterer yg siapkan so makcik boleh la duk rehat ja.. nanti malam baru makcik bizi buat semua2.. tapi kemas pon,org lain yg buat.. huhu.. almaklumlah.. smue nye bizi..well,as all we knows,klau duduk kt bndar m.. mg 24/7 hidup dgn kerja la kn.. Atau lebih tepat lagi "workaholic"... haha.. n aq secara tak semena mena nya duduk dekat dgn mall,aq pon telah diisytiharkan sebagai "shopaholic".. huhui.. korang ado?? biase la.. family bizi kerja.. so aq abiskan la masa,wang,tenaga,dan kerjaya aq dgn "SHOPPING"haha...ok out of topic... k la.. mau beres2 dulu.. sediakan baju.. weehee.. baboii..

knp jht sgt ni???

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
assalamualaikum..
selamat hari raye smue.. mkcik mntk maaf zhir dan btin klau a salah dn silap..
tapi mccik msih xfhm knp ad mnusie yg msih x brpuas hati dgn mkcik ni...
makcik tired la kwan...
citer dye cenggini,
hari tu mkcik on9 fb gune tab mkcik ni,,but then,ad someone ,ct mkcik ckp die xpuas hati ngn mkcik n somon la kn..
mkcik tatau die ape.. kt blg ni jgn ckp la kn... mmg byk die mengomen..
p die x tinggalkan link nye pun..
mne ad pnyamun mngaku die penyamun kn..

pas2,,mkcik tgh bzy braye,kwn mkcik call..die ckp die dpt post yg bulan2.. pas2 mkcik try on fb,,byk kali jugak la mkcik godeh2,,last2 dpt tau yg mkcik pnye fb digodam..
mkcik sgt frust.. bkn jwn mkcik je yg kene,,rmai lgy.. da la style tulisan tu die buat sebijik2 mcm mkcik buat..
xke pelik tu nme nye???
n yg pling latest skaly,, ad org tnye kt mkcik,,knp kw wt fb bru??
da rmai kwn kew?.
mkcik pun trkezut gak time tu..
bile mkcik try bukak link yg budak tu bgy,, xdpt plak.. mybe dye blog mkcik kot?.
tapi utk ape?..
nk mmbuktikan yg mkcik ni jht??
poxt yg ,cm2 la kn...

kenapa??

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
hew hew..
assalamualaikum..
sihat kah blogger sekalian??
sudah lebih seminggu kita berpuasa kn??
tapi dalam bulan puasa yang mulia ni,,
makcik nk cerita about something..
something tu adalah menganai wanita..
bukan menyalahkan,,tapi memperbetulkan..

ok.. begini mulanya..
sedang makcik berblogwalking,,makcik terbaca artikel mengenai seorang budak perempuan nih,,
ok... first of all,, makcik nk ckp,, tolong jangan malukan kaum wanita ye kaka??
bukan apa,,budak ni,yg makci nmpak,die couple dgn budak bawah die,,means dye lebih tua dari boyfie dia..
ok then,, cukup la..
tapi,, selepas pertengkaran yg berlaku antara mereka,, dan mereka mengambil keputusan untuk berpisah,,wanita itu mengatakan bahawa lelaki itu tidak matang.. WAJARKAH??
kt sini makcik nk tekankan,,jgn mengambil risiko kalau x berani nk tanggung..
mksud makcik,,jangan la ckp bf awk tu xmatang sedangkan dulu awak yg terima dia even umur die lebih muda dari awak..
T.A.K.P.A.T.U.T..!!
lepas tu,,awk dgn berani nye buat entri tentang awk mwnyukai lelaki lain sementara awk masih ri berpacaran dgn BF awk tuhh..
tolong ye wanita,,behave yourself!!

makcik xmarah kamu nk couple dgn sesiapa,,tapi,,bila jadi satu kekeliruan antara kamu dan si dia,,jangan menyalahkan si dia semata dan tidak cermin diri sendiri
n yang
palin makcik x suke,,awk jadikan IBU BAPA sebagai sebab awk putus..
xmau la.. ibu bapa awk dpt mlu nanti...
kn public
nii...
tapi kan,,awak pun mungkin ada betulnya,,
but i guess,, u have to settle down your prob first..
awk sgt memalukan kaum wanita..
kawan-kawan awk jugak ada ckp yg awk xsetia pada boyfie awk..
sooo,,
TAKE A NOTE DEAR,,!!
bercinta xsalah,, tapi jangan memalukan diri awk n jugak kaum awk..

ok??
cukup la tuh..
t die mrh mkcik plak x memasal..
ok la... fikir-fikir kanlah ye ladies..
wasalamm..

selamt menyambut RAMADHAN AL-MUBARAK...

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
assalamualaikum...
hari ni makcik nk ucapkan salam ramadhan untuk semua muslimin dan muslimat..
sebenarnya seronok sambut bulan puasa ni walaupun banyak cabaran dan godaan..
dengan cuaca yang panas terik,bagi yang periksa PMR, trial dijalankan pada bulan puasa.. Wh00ooo..
dan tak kurang jugak pada yang mengalami kahilangan orang tersayang.. :'(
tapi itu lah namanya pengorbanan seorang hamba untuk terus beribadat dengan pencpta-Nya..

dugaan yang makcik alami pada bulan puase kali ni adalah,,
study.!!
haa... yess... alhamdulillah..
x berat mana pun dugaan tu,,tapi satu fadhilat untuk makcik dan kengkawan juga..
cuma yang x best nye tuh,,murid sekolah seperti kami perlu mengharungi sesi P&P pada bulan puasa yang sangta terik dan panas ni..
lebih II lagi kalau jam tu dah mencecah angka 11 pagi..
peerghh..!!
time ni  mmg semua mata kami kat kelas terasa berat bagai dihimpit beras yang berkilo-kilo..
tersangaattt lah nagntuk nye pun..
tapi untung lah cikgu kami ni memahami...
bila time puase ni,,cikgu pun ajar slow ja.. tade marah II cam biasa.. (tapi bebel maintain sama)
kami pun terima la dgn slowww ja.. hihihi..

tapi pape pun,, itu lah namanya puasa..
kalau x,, kita tak kan rasa keseronokan bulan puase kan...
ok la... btw,, selamat berpusa kalian...
jangan lupa tarawih pulak.. huhuhu..
daaaaa....

tips utk dapatkan kuku yg cantik.. :)

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom,,hyep korang..
jumpe lagi..cantik x kuku tuh?
haa.. jangan risau..tu kuku palsu je.. tampal2 je kuku tu..
korang mesti nk kuku yg bersinar semula jadi kn?

ok,,kat sini makcik boleh ajar sikit je,
haa.. korang nk tau x mcm mana nk dptkn kuku yg cantik?
cube korang try tgok kt link ni.
haa.. kt situ korang korang boleh dapatkn kuku yg cantik..
xsalah kn??
ok kalau nk yg lebih natural,korang boleh cuba ni,,
1.korang ambil ubat gigi,dan jugak kain kapas/tisu/sapu tangan yg bersih
2.korang letak ubat gigi tu kt sapu tangan tu
3.gosok gosok dengan kain bersih tadi sehingga die kilat.
4.insyallah tahan sampai 2 minggu..

so,,try la,ape lagi... :)


daa..




a sweet tooltips... :)

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom..
hmm sihat semua?? da lme makcik x update blog kn?
ok la...
kali ni makcik nk bagi satu tips yg agak berguna utk korang..

kalau korang nak tarik lebih ramai follower utk blok korang,,korang kene make sure :
1. blog korang betul II kemas n teratur.. ini bertujuan supaya blogger yg lain dpt baca blog korang dgn senang n x la bosan dgn gadget II yg ad kt blog korang tuh..
selain tu,,benda ni boleh meringankan blog korang..

2. JANGAN GUNA SHORTFORM !!
da banyak kali ditegaskan jangan menggunakan shortform di blog korang..
nanti followers susah nk faham apa yg korang tulis kan..
lama kelamaan pun,,follower naik menyampah nk bace story yg diorang sendiri x faham..
so,,b carefull wif ur writing..
lagi pun,,sifat kita boleh dilihat dari cara penulisan kita jugak..
dgn cara percakapan n penulisan,,kita dapt bezakan bijak atau tidak,pintar atau tidak seseorang itu..

3. pilih backgroung blog yg berseuaian..
ha?? pelik?? tapi tu lah hakikatnya..
if korang pilih background yg agak semak,,ia akan menyukarkan follower untuk lihat n baca isi II blog kamoo II tu..
so,,pilih la background yg just nice saje ye..

4. jgn follow org sbb nk org follow kita balik!!
jgn sesekali buat mcm tu..
korang da follow org tu,tapi korang x bace pun content blog tu..
bila korang buat mcm tu,orang akan buat 10 kali ganda kt kita mcm tu.. (well,,tuhan 2 kn adil)
korang nk syok sendiri jew bile menulis??
xnk kn?? so,,beware..berkawan lah dgn ikhlas ok?
ok la.. ckup sampai situ je dulu..

makcik bukan nye nk ckp makcik ni bagus sgt,,but at least,kita cuba membantu sesama blogger yg lain la kn..
tolong menolong kn sifat yg mulia...
hehe.. jumpe lagi.. daaa.. :)

penembung,pemutus & penghipokritan manusia bermula..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom.,.
ok.. mesti tertanya2 kn tempat apa yg jadi penghubung,pemutus & penghipokritan manusia??
ok.. sebenarnya jawapan nya ada pada korang..
korang mesti ada FB a.k.a muka buku kan???
so mesti lah korang xkn rasa pelik ++ setuju dgn perkara ni..
mungkin korang sendiri pun pernah melalui kn??
ada beberapa peringkat yg perlu korang tau pasal FB n diri korang..

1. masa korang baru mula2 start facebooking,,mesti korang akan fikir nak ccari ramai kawan2 n tambah seberapa banyak yg mungkin.. sebab,,korang nak diri korang ada ramai kawan..
2.bila korang da ada ramai kawan,,korang start pulak try mengomen & mengelike setiap apa yg friends korang lakukan dgn balasan status korang akan dikomen & dilike semula.. (even korang kenal atau x)
3.bila da ramai yg start mengelike status korang n foto2 yg korang upload,,korang start pulak buat status2 yg ala2 hot utk tarik perhatian or ++ memaki hamun org ++ meuahkan perasaan benci,syg,ketidakpuasan hati,marah korang ++ korang nk jadi org yg paling hot Kt FB sehingga korang lupa apa yg sepatutnya korang kejarkan..
4. start dari tu,,korang rasa korang da sangat menarik perhatian orang dan mula la mengupload pic yg menarik perhatian org dgn menggunakan teknologi canggih zaman sekarang.. (even muka korang penuh jerawat batu,,orang xperasan pun sebab ada nya teknologi mengedit gambar menjadi "cantik")
5.korang cuba mengomen gmbar org lain dgn cara ala2 memuji walhal korang xikhlas pun ckp die cantik,,comel,ensem dll..korang buat semua ni dgn harapan gmbar korang pun akan dikomen serta dipuji jugak..
6.bila org da mula puji korang,,korang pun makin membuak2 perasaan ingin menjadi perhatian di FB (walaupun adda hakikatnya korang langsung tak dikenali oleh orang sekeliling korang especially sekolah.) dan korang pun mula lah mengedit gambar korang dengan ketatnya.. dan serta merta korang dah menjadi manusia yg "FAKE"... dan time tu korang langsung x sedar ada yg berkecil hati dgn perangai korang yg semakin berubah..
7.korang pun dah makin dikenali di FB (dunia khayalan korang) dan makin hipokrit lah manusia ni.. korang sanggup memuji org tu even korang tau org tu xla seberapa cantik seperti yg korang puji2 tu..
8.korang menjadi smakin hipokrit,,makin ramai boy or gurl yg nk dekat dgn korang.. korang sanggop due kn bf/gf korang yg sedia ada semata-mata boy/gurl yg lebih hensem n lebih popular dari bf/gf korang.. (kejamnya!!)
9.start dari hari tu,,kwn2 & bf/gf yg rapat dgn korang semakinmmenjauhkan diri dari korang tapi korang langsung x sedar.. bila mereka tinggalkan korang,,korang makin membela diri dan mencari kesalahan mereka.. korang pun start meletakkan ++ mengadu dgn kwn2 FB korang yg FAKE tu untk membela korang.. (tapi sebenarnya diorang pun x ambik kesah pasal korang..diorang ada hidup diorang sendiri.. korang cuma kawan tmpat memuji)
10.bila dah terbukti semua kesahihan ni,,baru la korang akan menyesal.. (err,,tu pun kalau rasa menyesal la kn -_-')


n time tu,,bile d'fikirkan semula,FACEBOOK adalah tempat penghubung,pemutus & penghipokritan manusia bermula.. korang nak rasa serba salah pun korang da terlambat..
da banyak kesalahan yg korang buat dekat org2 terdekat yg sgt ikhlas sygkn korang..
so,,fikir II kan lah ye.. ini fakta.. bukan nya reakaan makcik ok...
FIKIR II KAN LAH.. KITA HIDUP CUMA SEKALI KAWAN

ingat tu remember..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom..
mlm2 ni makcik terasa nk bercerita la pule..
nie personal punye story la ye...
mcm ni cerite nye..
ok.. mr.letto makcik mmg suka berkarokk sebenarnye,..
so,,hari tu kami hang out dan die ajak g karokk..
kami pun pergi la berkarokk..

nk dgr x hasil suara Mr.letto makcik??
haha.. kelako suare kami sebenarnya,,



ok.. da dgr kn??? mmg kelako..
ini lagu peberet kami la sebenarnya..
oleh kerana bengang nk nyanyi sorang2,,
mr.etto makcik ajak la menyanyi bersama..
kalau rasa2 x ok.. stop jela teros ye..

enjoy the succer.. haha...

selamat mendengar

tutorial: ringankan blog - satu page,satu post

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom..
uhui.. mlm ni makcik nk buat tuto mcm mana nk buat satu page,satu post..
cara ni sebenarnya bgus jugak la sebab die boleh ringankan blog korang..
kalau tak caye,,korang try k..

1. Log In > Dashboard > Setting
2.korang pegi kt formating
3.cari "show at most"
4. tukar kpd satu je,,mcm nie,,


5.lepas tuh,,save la.. n kalau menjadi,tell me yaw.. ;)

kompem ringan..

selamat mencuba :)


Tutorial : hilangkan tarikh di post title..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom.. huhui..
mlm2 nie makcik teringin pulak nk buat tutorial tntang cara2 nak hilangkan tarikh kt post title tuh.. mesti korang rasa mcm menyemak je kn??
ok kali ni makcik teach korang k..

1. Log In > Dashboard > Design > Page Element
2.dekat bahagian post tu,korang tekan edit k. nanti die akan keluar mcm ni,


3. korang untick mcm kt gambar ni..
4. da untick,,korang teros save k..
5. da save,,view la blog korang..

selamat mencuba.. :)


tutorial : centerkan post title dan sidebar

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom...
hari ni tersangaatt la penat makcik.. uhu..
almaklumlah busy dgn subjek bru kn..
utk release tension ni,,makcik nk shre kt korang macam mana nk center kan tajuk post titlt & sidebar tu k...

1. Log In > Dashboard > Edit HTML

2.utk cepat kan carian,,korang tekan ctrl + F n paste kod kat bawah ni..

untuk sidebar
h2 {


untuk post title
h3.post-title {


@ yang ni

h4 {



3. copy kod kat bawah ni pulak

text-align:center;


4.then,korang paste kod ni kat bawah kod yg korang cari tadi k..
5. da sia,,korang save dan tengok hasilnya k.. ;)


tutorial utk hilangkan navigation bar..

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom.. ohohoi..
ok.. pagi buta ni,,makcik rasa tak boleh nk tido..
makcik terasa nk buat tuto la..
tuto nie simple jew...
ni utk new blogger la...

ha.. korang tau x navigation bar tu apa??
navigation bar tu,,bnde yg kt atas blog korang tuh...
makcik rasa better korang buang sebab bagi makcik,,dye mcm menyemak je..

so,,just follow this step yaw..

1. Log In > Dashboard > design >Edit HTML..
2.copy n paste kod ini..


#navbar-iframe {
display: none !important;
}



3.korang paste kn dekat sini

-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name: Son of Moto (Mean Green Blogging Machine variation)
Designer: Jeffrey Zeldman
URL: www.zeldman.com
Date: 01 Dec 2010
Updated by: Blogger Team
----------------------------------------------- */

#navbar-iframe {
display: none !important;
}


/* Variable definitions
====================

da siap?? lepas tu,,korang save la..
n tengok la hasilnya.. ok sygs.. ;)

Apa masalah kw wahai cik "A"??

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom....
huhu... mlm2 ni makcik terasa nk menaip..
tapi bukan utk buat tutorial atau buat hot tips...
tapi makcik terasa nk kongsi satu rahsia.. (mcm iklan OREO plak.. hahaha)
ok.. out of topic iera!!

sebenarnya makcik terasa nk cerita ceriti kt korang la kn pasal kwn makcik yg sorang ni.. (errr,,kwn kew?? -_-' pape je lah)
makcik tak tahu la knp dgn die...
cg sruh kami buat pembentangan utk dlm berkumpulan,,but then, hummpp..
seperti biasa die tersangat la over..
ok untuk pengetahuan kalian kalian & kalian,
budak tuh mmg ramai yg x suka dgn dia..
sebab nye?? "OVER ++ SUKA MENJERIT++ SUKA MENGGEDIK DEPAN JANTAN."
da fhm kn??

so,,dgn excited nye dye meng-offer kn diri nye utk masuk kt dlm kumpulan kwn makcik yg sorang ni..

tapi???
bukan kwn makcik sorang je yg xsuks die meng-offer kn diri,,rupanya satu kumpulan x suke..
bkn nk kate kami bagus,,tp,,ckup lah,pengalaman kami selama 4 tahun kenal dgn die..
eewwww...

so,,kwn makcik mintak la jasa baik makcik utk ckp kt die..(sebab makcik je kot yg brani tegur die ..hmm.. -_-')
tapi,,bile makcik da tegur die,,die bole buat muka die yg bajet hot2 tu..
aikkk.??? -_-?? ok.. #rasanaklempang..
tapi makcik fhm..die mungkin malu lepas makcik ckp yg kwn makcik xterima die..
x pe la.. die pun manusie.. die ada hak berkawan..
makcik x kesah la.. sebab makcik ingat satu bnde je,,
HUKUM KARMA ADA..
KUN FAYA KUN..

haha.. ok lah...da pnjang berjela entry ni.. mesti korang bosan kn baca??
tak pe... makcik pun selalu baca luahan hati korang..
SHARING IS CARING.. right??


haa.. oleh kerana da terlebih caring,,makcik stop sampai sini k..
daaa...

Pemilihan yg tepat utuk meletakkan lagu di blog...

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
Cemeqkom.. sihat x?????
ok kali ni makcik nk ajar korang macammana nk pilih lagu yg sesuai utk blog korang...

1. pilih lah lagu yg agak ad sentimental value cket,yg slow2..
cuba korang try pakai lagu yg berunsurkan kekerasan,,mesti pening kepala korang dgr kn?? nk baca entri lagi...kalau letak lagu yg ad sentimental value,,sedap la sikit nk dengar.... kalau x percaya,,korang pegi la tengok blog followers or sape jew yg ad lagu berentak rock.. mesti korang automatik cry butang
"pause"
untuk lagu tuh kn??? kalau makcik pun,,makcik mcm tuh...so,,apa kata korang cari lagu yg just nice utk didengar mcm lagu ni,lagu ni kew, ha,, x pon lagu ni, .
macam mana?? dgr pun sedap je kn?? tapi ini utk blogger aweks je la.. utk boy,,cry la lgu yg sedap cikit kn?? jgn la letak lagu yg keras2.. noneng palo den donga ha.. huhhu..
tapi kalau x mau ikot pun x pe.. makcik tak kesah..
hak masing2 kn??
tapi lau rasa nk blog tu disenangi ramai,buat la macam ni..
nk follow atau tak,,terserah mereka la kn?? yg penting,,diorang dpt baca blog korang dgn apy n ceria.. n viewer korang pun mungkin bertambah.. insyaallah..
kalau x percaya,,buat la...




ps: disamping tu,,jgn la bermalasan utk br blogwalking... mne tau ad rezki,,jumpa jodoh,ramai kwn.. kn?? huhu..

rahsia mencantikkan belog mu...

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
assalamualaikum...
hehe..cewahh... sopan nye makcik ptg2 ni kn..
hmm.. entry kali ni makcik nk share satu rahsia jugak...

ha.. mesti korang da tau kn pasal pe??? tengok tajuk pun da tau kn???
apa?? yupp.. tepat sekali...
makcik bukan nk belagak makcik hebat...
sebenarnya x hebak pong... huhu.. kecek kelate pulok..
tapi sekali lagi makcik ckp,,ini berdasarkan pemerhatian makcik hasil dry,,
exactly blogwalking...

1.ok.. first makcik nak cadangkan supaya,,blog kamu2 nie biar la cari yg molek2 sikit...
especially yg perempuan...
bagi makcik bagi background utk blog nie bia la just nice bak kate omputih.. huhu...
jgn terlalu fancy dengan bentuk yg crowded..
seelok-elok nya korang cari la bckground warna yg terang or pastel such as,,
putih,pink,biru,purple...(err..purple yg cair tw..bkn yg pekat)
kalau yg warna putih pulak,,korang try la padan kan dengan warna yg terang dekat tulisan,widget,or hover korang...mcm purple,,merah,hijau.. yg berseuaian dgn minat korang la...
korang jugak boley letak header yg comel2 hasil buatan korang sendiri.. (bukan cilok punya)
korang boleh buat header korang menggunakan cs4 photoshop or photoscape or apa2 aja yg korang rasa senang...
selain tu,korang boleh tambah doodle yg cute2..

ok. makcik bagi contoh header yg makcik boleh share kt korang..

kalau terasa nk ambik,,ambik lah.. korang download dulu k..


2. pastikan blog korang tidak dipenuhi dengan widget yg keterlaluan...
make sure korang maksimumkan penggunaan widget yg korang nk bubuh kt blog korang.. sebab takut followers korang susah nk baca post korang n terasa rimas denagn widget2 korang tuh pulak t.. n for sure jangan sesekali membiarkan widget korang mengganggu post yg follower korang nk baca.. takut ada masalah miss communication pulok.. huhu...
kadang2,,less is more.. <3


okk la.. that's enigh 4 today...
next time i told u many tips again yaw darl...
daaa.. mmuaahhh...

nak menarik perhatian pembaca yg lain...

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
hai hai hai...
ok.. ptg nie tetibe plak nk buat tips untuk para blogger sekalian...

ok.. mesti ada yg ckp,,ala,,"blog kau bukan best sgt pun lagi nk bagi tips kt orang..."
kn??? haha,,,.. tapi buktinya korang baca jugak.. ni buktinya,,korang bukak jugak entry ni...

ok la.. hari ni makcik bukan nk tunjuk hebat,tapi makcik cuma nak terangkan cara penulisan macam mana yg boleh menarik blogger lain untuk membaca or memahami apa yg cuba kita sampaikan...
tapi ini cuma berdasarkan pemerhatian yg makcik da buat hasil dari BW tw (blogwalking)

  1. korang jangan sesekali menggunakan short form seperti korang bermesejan...(huhu..betol ke ayt aq??ape2 je la...)
ok la... contoh nye macam nie,,korang tengah baca blog membe2 korang or followers korang yg tengah marah or meluahkan perasaan samada sedih or happy,,or macam2 je lah... mesti korang akan rasa meluat or malas nk bace if ayat tu tulis mcm ni,,

:65:ish,menci tol luh at dark uh... dy pkir dy spe nk wt akuh cm uh??
:65:akuwh cdey gler awy nih.. smpai aty dy wt akuwh cm uh.. aq cyg gler ot at dy..
:65:awy nih epy gler r pat kua nan die.. besh angat.. hope pas nih,,pat kua nan die agy r..


ha?? korang pun mesti penat nak membaca kn???
ok.. pada yg selalu tulis ayt short form mcm tu,,makcik cadangkan korang ubah cara penulisan korang kepada seketul2 mcm ni,,

:65:ish,benci betul lah dgn budak tu.dia fikir dia siapa nak buat aku mcm tu??
:65:aku sedih gile hari ni.. sampai hati die buat aku mcm tu..aku syg gile kot kt die..
:65:hari ni hepi gile dapat keluar dgn die..best sangat..hope lepas ni dapat keluar dgn dia lagi.

ha.. mana yg korang rasa lebih teringin nak baca??? yg atas atau yg bawah??? mesti la yg bawah kn?? same la mcm makcik.. tapi kalau korang still nk guna short form jugak,,it's up to u..
yg penting org boleh faham ..
kalau short form mcm "dgn,mcm,yg,aq,ko,sy" itu tak kisah lah.. sebab ayat mmg umum kn?? tapi yg lain tu,,pandai-pandai la korang nk buat mcm mana...
blog masing-masing kn?? yg penting,,simple,ringkas,padat & orang boleh faham..
ok dear?? k la..
da banyak makcik membebel da ni.. esok makcik buat tips lagi k..
daa...

sucker saturday...

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemqkom...
ok.. entry kali ni,,bkn utk korang bersimpati,,or rasa meluat or pape je la..
entry kali ni,,makcik,,
NURUL SYAIRAH,,nk menerangkan keslahan budak ni!!

makcik dengan kwan makcik yg berempat nk ckp satu per stau kesalahan dia!!

  • start dry aq,,..
  1. aq tak puas hati dengan dia,,sebab dia tuduh aq ckap die ANJING???WTF?? sejak bila pulak aq cakap dia anjing sedangkan aq cakap kt jeber... tolong la phm...
  2. sejak bila pulak aq tak terima dia seadanya??? SEJAK BILA???? aq rasa dia yg selalu luntuhkan semangat aq.. setiap kali aq ckap aq nk jdy model,,mesti dia ckap aq nie jalan terabur la,,GEMOK la... excause me!!! kw dgn aq,,berat sama.. it's 42... so jangan nk cakap aq gemok....
  3. kenapa kw x cerita je kt org yg aq ckp kw tak guna,,n kaw balas balik ckp "macam kw tu guna sangat??" haaa??
  4. bufday kw,, kami semua sambut,,tapi bufday kami??? kw ada sambut??? bufday aq,,,anna,,ecah??? ad??? tak kan??? malah kaw dgn senang hati nya sambut bufday musuh aq yg beza nya satu hari je 4.1 & 5.1?? WTH is this???!! kalau kw kt tmpat aq,,pe kw rasa??? kalau nk ckp bufday aq ary sekolah,,bufday dak ue pown,, ary sekolah... tapi kenapa kaw sanggup blik sekolah tros g mc'd sembut bufday dye???!!
  5. aq tak tau kenapa,,tapi kenapa masa kw bru dpt masuk koir,,kw tulis kt status kw,, satu ary nanti kw akan lebih hebat dari aq,,pe maksud kw ha??? aq sokong kw nk masuk koir,,zapin,,aq xkesah.. kw nk ganti tempat aq,,ambik,, aq xkysah asal kan kw dpt pe yg kw nk... faham???!!!
:65:lepas tuh,,ecah..

  1. kw kutuk ecah,,kw cakap gmbr die ntah pape,, sebab dia kutuk gmbr kw yg fake,,tapi aq rasa,,sebagai kawan,,kw x ptut blas blik pe yg dia da buat...
  2. kw cakap "aq da tolong edit kan gambar dia,,bukan nk terima kasih,. sebab aq yg edit kan,,ramai org like gmbr die" n F.Y.I,,ecah xde pun mengharap kw edit gambar dia,,so kw trima jela kalau ecah tuh x berterima kasih kt kaw.. FAHAM???
  3. kalau kw rasa xbole nk terima perangai ecah yg kuat merajuk,FINE!! bila kw merajuk,,kami semua sanggup lari kejar kaw,,pujuk kaw,,.. tapi kaw??? ada buat macam tu kt kami?? ADA?? bila ecah merajuk makin kw cakap " biar la dia tu.. asyik merajuk je.. malas aq nk lyn".. itu ke kawan????

:65:now,,Anna....
  1. aq xtau pe masalah kw ngn anna,,tapi,,aq gak tak tau kenapa ary tu,,anna baru nk tegur kw,,kw terus pandang tempat lain... tapi anna nk sedapkan aty dia ckp kw xperasan dia.. tapi anna sure giler yg kw perasan die... aq xtau pe masalah kw...
  2. anna xsuka tengok gambar kw kt fb.. sebab bagi dia,,kw da banyak sangat berubah.. n kami rasa kw macam cuma nk mengejar populariti semata2... sedangkan kw kenal dgn org2,,kw mention nama adik kw n nama aq... n bila kami semua cuba nk sedarkan kw,,kw seolah2 tak faham apa yang kami nak cakap kan... anna da tulis status tuh da terang2 utk kw,,tapi kw boleh "LIKE"??? kami mmg betul2 xfaham dgn kw ni..
  3. time latihan aerobik,,kw xterima anna marah2,,tapi sedangkan kw sendiri buat pergerakan x betul... kw kena terima lah kalau org tegur kw...kw tegur org boleh,,orang tegur kw,, xboleh.. adil ke nama nya tuh??

:65: n the las one is,, c-lah...

  1. c-lah yg baik ngn kw tu pun boleh ckakap kw da berubah...
  2. dia betul2 kecewa dgn kw time kw pegi "SAGIL" dgn jeber sedangkan hari tu,,kita semua dah janji nk ambik baju kelas... kw ckap,,ayh kw tak bagi menyeberang?? apa kejdahnya kw jie ha??? aq rasa kalau kw g rumah c-lah ngn limah tuh,,lebih kurang sama jew kut.. menyeberang jugak.. n macam la c-lah tuh x bole nk ambik kw depan sekolah... it's the same thing la wei... tapi kw bole la plak urn nyeberang jaoh2 naik moto dgn xde lesen pegi sagil semua tuh???? kalau kena saman?? xcident??kami semua mmg xfaham.. sedangkan kalau pergi parit raja,,naik bas,,da tentu2 x kena saman..bila doirang try cll kw,,kw xangkat,,cll adq kw,,adq kw ckp kw g rumah c-lah??? hahahaha... memang maharaja lawak mega... sedangkan c-lah pun tgh cari kw masa tu c-lah yg baik mcm tu,,pun bole kecewa ngn kw.. kw pkir2 r mana slah kw..

:65:lastly,,,:66:

kami semua dah silap langkah sebab kami takut nk berterus terang kw.. sebab kami takut skitkan aty kw.. tapi rupanya kami semua silap... kami takut sebab kw tuh suka cerita kt semua orang n semua org akan fkir kw tu btul.. kami semua mmg da ckup kecewa dgn cara kw tipu kami.. kw pergi ke wet world,,dominos,,bandar,,tak bagitau kami,,kami memang kecik aty sangat ngn kw walaupun kami tau itu hak kw... tapi,,aq nk pegi join dak2 koir kt ulu tiram pun,,aq pkir 2,3 kali sebab aq tau kw sedih sebab kw xdpt pegi.. so aq amek kputusan xpegi n buat alasan kt cg ckp kakak aq xbgy.. tapi kw??? kami bukan nk mengharap kw ingat kami 24 jam,,tapi,,pikir perasaan kami.. kami buat semua tuh,, sebab kami nk kw sedar.. tapi rupanya ke xsedar..betul pun cakap riduwan,,kw makin gedik n sosial sekarang... aq x tipu,,lillahi ta'ala aq ckp...

aq rasa da banyak kot aq membebel,,tapi tolong terima hakikat bukan semua perkara kw betul..

Happy Birthday...!!!

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
cemeqkom...
ok.. korang mesti la da tau kn apa isi entri ni kalau da tajuk nye pun happy birthday...
ha?? tak tau bufday siapa??
mesti la bufday budak comel kt bwh nie...
hehe...
ok.. pada 4 januari 2012,,secara rasminya cik IeRa SyieRa
telah masuk ke peringkat remaja...:face51:
dan secara rasminya jugak,,dia telah menjadi tua...:face73:
huhu...

hari first masuk sekolah,,adalah hari jadi makcik...
terima kasih pd kwn2 yang meng'wish' bufday makcik...
syg korang...:face19:
makcik pun nk terima kasih pd syg2 makcik yg kt rumah tuh,,(siblings)
sebab sudi buat sambutan bufday makcik....
terima kasih sgt2 sebab bagi kek kegemaran makcik yg sedap tuh..


huhu.. yummy...:132:
n makcik tak tau kenapa ad patung botak tuh..
mungkin sebab anak sedara makcik yg pilih kot.. huhu..:face64:
tapi xpe lah... terima kasih jugak da sediakan makanan feveret makcik...
n yg paling penting thankz 4 da gift.. cantik cgt..

ok la... that's all.. x bola cerita lebih2...
t ad yang makan hati pulak sebab xdpt sambut besday makcik.. huhu...

kbaii...